Retsina (czasem retzina, język grecki: Ρετσίνα) - popularne greckie wino wyrabiane z dodatkiem żywicy sosnowej. Jest bardzo popularna w regionie Attyki, na Eubei oraz w okolicach Aten. Występuje w trzech odmianach: białej, czerwonej i różowej.

Retsina jest wyrabiana w Grecji od ponad 2700 lat i posiada bardzo długą tradycję. Według niej, aby nadać retsinie unikalny smak trzeba przechowywać ją fermentującą oraz szczelnie zamkniętą w naczyniu (w starożytności - w amforze) wraz z żywicą sosny alpejskiej.

Początkowo retsina była wyrabiana tylko w Grecji. Około III wieku zaczęto ją przyrządzać także w Starożytnym Rzymie. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych alkoholi nie tylko w samej kuchni greckiej, ale także w całej kuchni śródziemnomorskiej. Poza Grecją, retsina jest także bardzo popularna na Cyprze.

Wyróżnia się wśród innych win ceną: od 0,6€ do 1€ za 1/2 litra oraz sposobem pakowania: typowa przezroczysta butelka z kapslem. W dodatku całkiem smaczne, co w połączeniu daje jeden z najczęściej pitych trunków we wszechobecnych tawernach i domach. Z pośród wielu dostępnych marek najbardziej smakuje mi ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ (na poniższym zdjęciu)


|
This entry was posted on 16:23 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On 9 lutego 2010 14:42 , Ola pisze...

bardzo schłodzona restsina-najlepszy napój w greckie upały:)

 
On 11 kwietnia 2022 06:05 , Unknown pisze...

The Casino Directory | JtmHub
The sol.edu.kg Casino Directory is a www.jtmhub.com complete directory 출장안마 for casino and sportsbook operators in Ireland https://tricktactoe.com/ and Portugal. aprcasino Jtm's comprehensive directory provides you with more than 150